Állategészségház - www.allategeszseghaz.hu - info@allategeszeghaz.hu | nyomtatta: vendég
Hírlevél
Ide kattintva további információkhoz juthat a pályázattal kapcsolatban!
Főoldal / Giardiosis kutyában és macskában

Giardiosis kutyában és macskában

Definíció

A Giardiosis világszerte gyakran észlelt, ostoros egysejtű okozta, sok emlős (beleértve az embert is) vékonybelében krónikus lefolyású elváltozásokkal járó zoonózis. A kórokozó endémiásan fordul elő, tünetmentes hordozó egyedek tartják fenn a fertőzési lehetőséget.

Kórokozó

Giardia duodenalis (seu intestinalis, Lamblia sp.)

Hajlamosító tényezők

A fiatal kutyák és macskák 6-12 hetes korig a legfogékonyabbak, de a fertőzés jelentkezése gyakori egészen 2 éves korig. Idősebb korban más betegségekhez társulva fordulhat elő. Eltérően más parazitáktól (Ascaris, Coccidia, Trichuris) nem olyan ellenálló. Előfordulása a hűvös nyirkos helyeken (virágoskertek, zsúfolt kennelek) valószínű, a hűvöset jobban viseli, mint a meleget: 8 C-on 2 hónap, 21 C-on csak 1 hónap.

Pathogenesis

Az aktív flagellata forma (trophozoita) elsősorban a vékonybél nyálkahártyájához kötődik, és lokális irritációt okoz. A hasnyálmirigy enzimaktivitását (pancreas-lipáz) aktivitását csökkentik, ezért a zsíremésztés zavara miatt zsíros fényű hasmenés steatorrhoea) jelentkezhet. A bélsár kémhatása savassá válik pH6. A fertőződéstől számítva legkorábban 10 nap múlva alakulhatnak ki klinikai tünetek, de különösen kennelekben, felnőtt állatoknál több hónap is lehet. A fertőződés szájon át történik, legtöbbször alomfertőzés formájában és ivóvízzel. A magas szénhidráttartalmú eleség elősegíti a kórokozó megtelepedését. A kórokozó két formában jelentkezik. Egy aktívan mozgó intestinális forma és egy inaktív bélsárral ürülő forma.

Klinikum - mikor gondoljunk rá?

Elsősorban fiatal egyedeknél, krónikus jelleggel szakaszosan (intermittálóan) jelentkező nyálkás-véres hasmenés esetén. Az állat étvágya változó, hányás igen ritkán jelentkezik, de a visszatérő, vagy permanensen jelentkező hasmenés mindig tapasztalható.
Ritkábban előfordulhat, hogy a klinikai tünetek csak a hasnyálmirigy enzimtermelésének zavarára (exocrin pancreas insufficiencia - EPI) utalnak, de az általános klinikai kép a fekélyes bélgyulladásra utal. Hetek-hónapok alatt bekövetkező kondíciócsökkenés mindig tapasztalható. A felmérések szerint a kutyapopuláció 10 %-a fertőzött, a kennelek 45-50 %-ban megtalálható a kórokozó. Laboratóriumi mintákban igen gyakran észleljük fiatal macskákban, ezért a laboratóriumi bélsárvizsgálat irányát a Giardiosis tekintetében mindig kérjük a laboratóriumtól, mivel a fertőzés zoonosis!

Diagnózis

Krónikus jelleggel visszatérő intermittáló, vagy folyamatos hasmenés valószínűsíti a diagnózist. Hányás ritka, fiatal állatok lesoványodnak a malabsorpció következtében. A definitív diagnózishoz laboratóriumi vizsgálat szükséges. Friss bélsár mikroszkópos vizsgálatával azonosíthatjuk a vegetatív alakokat. A negatív eredmény véglegesítése érdekében a vizsgálatot 48-72 óra múlva meg kell ismételni. Laboratóriumban monoklonális antitestek segítségével ELISA módszerrel végzik a vizsgálatot, amelyhez nem kell többszöri vizsgálat és friss bélsár. A teszt standardizált, specifikus, megbízható. A vizsgálat biztonságát növeli, ha az 1.-3.-6. napon összegyűjtött bélsármintát vizsgálunk, egy mintaként kezelve. A gyakorlatban azt tanácsoljuk, hogy a tulajdonos összegyűjti a mintákat és az állatorvosi vizit napján friss bélsarat is hoz. Ha a giardiosisra irányuló vizsgálat negatív, akkor a friss bélsárból bakteriológiai vizsgálattal folytatható a laboratóriumi munka.

Gyógykezelés

A gyógyszeres kezeléshez emelt adagban féreghajtókat (fengendazol 25-50 mg/ttkg/12h 3-5 napon át) illetve antibiotikumokat (metronidazol 25mg/ttkg/12h 7-10 napon át) használhatunk. A „hagyományos” kombinált szerekkel vigyázni kell, mert az emelt adag következtében a többi komponens a toxikus értéket elérheti.

Hogyan mentesítsünk fertőzött kenneleket?

  1. Reprezentatív felmérő bélsárvizsgálattal tájékozódjunk, hogy milyen kórokozóval illetve kórokozókkal állunk szemben.
  2. Precíz gyógyszeres kezelés
  3. Az állatok fürdetés (kvaterner ammónium sók) utáni áthelyezése (”kezeld és hajts át”) nem fertőzött helyre.
  4. A fertőzött kennelek fertőtlenítése kvaterner ammónium sót tartalmazó fertőtlenítőszerrel.
  5. A fertőtlenített kennelek egy hétig való szárítása. (nedvességet igényel a kórokozó).
  6. A visszatelepítés előtt ismételt gyógyszeres kezelés
  7. Ellenőrző bélsárvizsgálat a negativitásig.
  8. Az ivóvizes edényeket úgy helyezzük el, hogy azt ürülék ne szennyezhesse, és az állatok ne boríthassák ki. Mindig friss csapvizet adjunk. A kútvizet vagy forraljuk fel, vagy klórozzuk: 5,25 %-os na-hypoklorit oldat (Chlorox) 1 teáskanál mennyiségét adjuk 20 liter ivóvízhez. A kennel padozata mindig legyen száraz.

Honlaptérkép Ideart Az oldal 51.3210296631 ms alatt készült el. Felhasználó: vendég