Állategészségház - www.allategeszseghaz.hu - info@allategeszeghaz.hu | nyomtatta: vendég
Hírlevél
Ide kattintva további információkhoz juthat a pályázattal kapcsolatban!
Főoldal / Szopornyica

Szopornyica

Sokakat megrémített a hír, miszerint hatalmas, mutáns vírus okozta szopornyica járvány van Tatabányán. Mind az egy laborral igazolt beteg kutyáról szóló fél-információkból levont téves következtetések a tévhit táptalaján keltek önálló életre. Ezért az alább összefoglalom a szopornyicával kapcsolatos ismereteket.

Kezdeném azzal, hogy a szopornyica vírusa nem segíti a tudósokat, akik arra várnak, hogy a vírus végre megváltozzon, és emiatt átnevezhessék, új gyógyszereket fejleszthessenek, stb. A betegség lefolyása 250-300 éve ugyanolyan, amióta a vírus génszerkezetét vizsgálni tudjuk, az mit sem változott, nem volt kedves mutálódni. És erre holnap sem lesz nagyobb esély. A szopornyica elleni védőoltások tehát hatékonyak, a vírus nem tudja a megfelelően kialakított védettséget áttörni.

Ebből viszont az következik, hogy a fertőzött régióban a kutyák populáció szintű védettsége nem megfelelő. Ez nem meglepő. A pár éve lezajlott válság alatt mindenki ott spórolt, ahol tudott. A kombinált oltások száma jelentősen visszaesett, a kutyák ivartalanítása elmaradt. A most ellő kutyák még kölyökkorukban kaphattak az anyatejjel ellenanyagot, de az aktív immunitás bennük már hiányzik, így az ő kölykeik már védelem nélkül születnek.

Ezzel párhuzamosan a veszettség elleni védekezés következtében a rókák között visszaszorult a veszettség, de nem így a szopornyica. Lépten-nyomon találkozunk rókával, és ezek szórhatják is a vírust. Tehát a közvetítők száma az elmúlt időszakban nőtt, az általános védettség csökkent, így nem meglepő, hogy a betegség pár év látszólagos szünet után ismét megjelenik a kutyák között. Viszont a tatabányai térségben tartott 12-15.000-es kutya populációban még 2 igazolt szopornyica eset sem lenne járvány!

A kutyában a védőoltás hatékonyságát jelentősen rontja az esetleg fennálló férgesség. Ha az átvett kölyökkutya az általunk adott első féreghajtáskor férget ürít, biztosak lehetünk abban, hogy 2, 4 és 6 hetes korban nem kapta meg a szükséges féreghajtókat. Sőt, a féreghajtással egy időben beadott védőoltás sem fog teljes mértékben hasznosulni: a védettség kisebb lesz a vártnál. 2 védőoltás után sem dőlhetünk elégedetten hátra, mert a kutya immunrendszere csak 12 hetes kora után lesz elég érett a tartósabb védettség kialakítására, 8 hetes korára viszont az anyai immunitás már lecsökken. A kölyöknek 2 hetente kell kapnia a védőoltást, amíg 12 hetes nem lesz. Az optimálisan 8 hetesen kezdett kombinált oltásból tehát 3 kell, a 7 hetesen kezdettből viszont 4! A 12 hetesen beadott oltást – hasonlóan a veszettség oltáshoz – ½ éven belül célszerű ismételni. A továbbiakban évente egy kombinált oltás elég.

Sokan tartanak a túloltástól. Ez egy se nem cáfolt, se nem igazolt téma. Mindenesetre van lehetőség a védőoltás hatékonyságának vizsgálatára. Ehhez az szükséges, hogy az 1 éves kor körül adott oltás után 3 héttel vért vegyünk, és meghatározzuk a kialakult ellenanyag szintet. Ezt követően minden évben vért veszünk, és meghatározzuk az ellenanyag szint csökkenését. Mindaddig, amíg az nem csökken a kritikus érték közelébe, nem kell oltanunk. Ez a módszer azonban még gyorsteszt formájában nem elérhető, speciális labort igényel, és az ára is kb. háromszorosa a kombinált oltásénak.

Honlaptérkép Ideart Az oldal 48.642873764 ms alatt készült el. Felhasználó: vendég