Állategészségház - www.allategeszseghaz.hu - info@allategeszeghaz.hu | nyomtatta: vendég
Hírlevél
Ide kattintva további információkhoz juthat a pályázattal kapcsolatban!
Főoldal / A szukák ivartalanításáról

A szukák ivartalanításáról

Fiatal állatban a műtét mindenki által ismert indoka a nem kívánt szaporulat megelőzése. Kevésbé ismert, hogy az emlődaganatok kialakulásának esélye sokkal magasabb az aktív szukákban, mint az ivartalanokban, így a műtétnek daganat megelőző funkciója is van. A tüzelés során a szukákban az egyes hormonok 2-3 nap különbséggel érik el maximális szintjüket. A kor előrehaladtával ez a ritmus felborulhat, a hormonszintek összemosódhatnak, ami gennyes méhgyulladást (pyometra) eredményez. Ebben az esetben az OVH műtétre mint életmentő sürgősségi beavatkozásra kerül sor, ami jelentősen nagyobb kockázattal – és sajnos nagyobb költséggel is – jár.

Sokan vélik, hogy a szukák ivartalanítása nagyfokú hormonális beavatkozás. Ha azonban megfigyeljük a nőstény kutya vagy macska ivari ciklusát, látható, hogy a 6 havonta jelentkező 3 hetes tüzelések között hormonálisan teljesen inaktív 4-5 hónapos szakasz van. Amennyiben ebben az időszakban végezzük a műtétet, vagyis a tüzelést követő 1 hónap után, de 3 hónapon belül, akkor az inaktív szakaszt hosszabbítjuk meg.

A műtét időpontjának tervezésekor további tényezőket is figyelembe kell venni. Alapvetően két iskola van: az európai és az amerikai. Az európai iskola szerint a műtétet az ivarérett szukán kell elvégezni, optimálisan az 1 éves kort követő tüzelés utáni 1-3 hónapban. Ennek az előnye, hogy a másodlagos nemi jellegek már teljesen kialakulnak, a kutya és macska testfelépítése befejeződött. Hátránya, hogy a 6-9 hónapos korban várható ivarérés és a műtét között legalább 2, de lehet, hogy 3 ivarzás lezajlik, amikor a nőstény állatokra nagyon kell vigyázni, nehogy a kanok befedezzék. Ez kerti kutyánál szinte megoldhatatlan feladat. Az amerikai iskola szerint a műtétet az első ivarzás előtt kell elvégezni. Ennek előnye, hogy az állat súlya, a testzsír %-os aránya kisebb, a szövetek még lazábbak, a regeneráció gyorsabb, így kisebb műtéti seben, gyorsabb gyógyulással és kisebb költséggel végezhető el a műtét. Hátránya lehet – de ez nézőpont kérdése –, hogy tovább marad kölyök. A testalkat egy kicsit nyúlánkabb lesz, mert a csontok növekedési zónája egy kicsit később záródik, így a sasszemű, az adott fajtát jól ismerő tenyésztő azonnal megmondja, hogy ivarérés előtt, vagy után lett ivartalanítva az állat. Ez azonban csak a fajtatiszta kutyán és macskán észlelhető, a keverékeken nem. Fontos, hogy egészségügyi szempontból nincs különbség.

Eltávolíthatjuk a nőstény állat ivarszerveinek teljes ivarszervét (méh és petefészkek együttes) (ovariohysterectomia; OVH), vagy csak a petefészkeket (ovariektomia; OV). Idősebb állatokban mindenképpen az első javasolt, fiatalokban megbeszélés kérdése.

Honlaptérkép Ideart Az oldal 48.4929084778 ms alatt készült el. Felhasználó: vendég