Állategészségház - www.allategeszseghaz.hu - info@allategeszeghaz.hu | nyomtatta: vendég
Hírlevél
Ide kattintva további információkhoz juthat a pályázattal kapcsolatban!
Főoldal / Rovatok
Nyári szabadság
Tájékoztatom kedve gazdikat, hogy rendelőnk 2020. augusztus 14-én pénteken szabadság miatt zárva lesznek.
Hírek
2012. március 20-án nyílt az Állategészségház Bánhida. Az azóta eltelt 7 év, a technikai fejlődés, valamint az állattartók igényei és bizalma tette szükségessé a rendelő átépítését.
Sokakat megrémített a hír, miszerint mutáns vírus okozta hatalmas szopornyica járvány van Tatabányán 2019. télutóján. Ezért az alább összefoglalom a szopornyicával kapcsolatos ismereteket.
Állatvédelem
Ebben a rovatban az új állatvédelmi törvény és annak végrehajtási utasításával kapcsolatos információk lesznek olvashatók.
A június 11-én elfogadott 115/2012.számú kormányrendelet több ponton módosította az állattartás, különösen a kutyák tartásának szabályait. A korábban eltörölt ebnyilvántartást új alapokra helyezve állítja helyre. Az országos nyilvántartás három pillére a mikrocsip (elektronikus transzponder), az adatrögzítést is végző magánállatorvos, és az ebösszeírást végző önkormányzat.
Járványvédelem
Bevezető a kutyák oltási programjához
A veszettség vírusos betegség. Zoonózis, vagyis állatról emberre, emberről állatra, sőt emberről emberre is terjedhet.
A macskanátha és a vírusos gyomor és bélgyulladás (panleukopenia) és a leucosis akár lakásban tartott állatokra is ráragadhat cseppfertőzéssel, ragályfogó anyagok, pl. a gazdi ruházatának a közvetítésével.
A Lyme-kór kórokozója, a Borrhelia Burgdorferi, apró, önálló mozgásra is képes baktérium. A kullancsok kétféle módon terjeszthetik. A leggyakrabban a kullancs a nyálmirigyében lévő kórokozót a csípés során, a vérszívás előtt a nyálával juttatja be a kórokozót. Az újabb kutatások szerint azonban a Borrheliák a kullancs ürülékével is bőrre juthatnak, amíg a kullancs a csípés helyét keresi.
Egészségmegőrzés
A kölyökkutyákat már az első oltást megelőzően érdemes 3 alkalommal orsóféreg elleni féreghajtó szerrel kezelni az alábbiak szerint:
A kullancsok rejtőzködő életmódja miatt a környezet jelentős vegyi terhelése nélkül a kullancsok nem írthatók ki a környezetből; a kullancs elleni permetezésnek így több kára, mint haszna van. Ennek megfelelően az állatorvos által irányított védekezés célja kettős:
Kedvenceinken végzett sebészi beavatkozások nagy része olyan fájdalommal jár, amit hatékonyan csillapítanunk kell. Ennek egyik leggyakrabban alkalmazott módja az általános érzéstelenítés, más néven altatás. A gazdiknál ez a fogalom gyakran ijesztő mögöttes tartalommal bír. Kedvencük elvesztésétől való félelmük teljes mértékben érthető.
Honlaptérkép Ideart Az oldal 59.7870349884 ms alatt készült el. Felhasználó: vendég